Invitație la hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Doamne ajută,
Ca în fiecare an, în data de 26 octombrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, principal ocrotitor a numeroase biserici parohiale, schituri și mănăstiri din țara noastră.

Din salba lăcașurilor de cult de la noi închinate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie se numără și biserica parohiei noastre. Momentele liturgice dedicate evenimentului vor debuta Sâmbătă, 25 octombrie, ora 17.00, în ajunul praznicului, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, iar Duminică, în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, cu oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de parastas pentru ctitorii bisericii noastre, urmată de o agapă frățească, la care vă așteptăm să veniți.

Semnificația numelui DUMITRU:

Dumitru, Dumitra – din greacă: pământul-mamă, în sensul legăturii sfinte dintre om şi natură, dintre om şi pământul din care a fost făcut. Omul nu poate trăi rupt de natura în mijlocul căreia a fost creat de Dumnezeu. Aşa cum trebuie să păstrăm în ordine şi în curăţenie casa sau gospodăria noastră, la fel, după puterile fiecăruia, trebuie să ne îngrijim de tot ce ne înconjoară; natura întreagă este „casa” în care trăim împreună, cu toţii. Pe stradă, în parc, în excursie – peste tot trebuie să păstrăm curăţenia şi ordinea. – „Pământ eşti şi în pământ te vei întoarce!” Sfânta Scriptură, Facerea III, 19.

Derivate: Dimitrie, Dumitrache, Mitu, Mitru, Mitruț, Mitra, Dima, Mimi ş.a.

st-demetrius

Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir:

„Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneț ai făcut pe Nestor, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.”

Troparul cutremurului la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir:

„Cel Ce cauți spre pământ şi-l faci pe el de se cutremură, izbăvește-ne pe noi de groaza cea înfricoșătoare a cutremurului, Hristoase Dumnezeul nostru şi trimite-ne nouă milele Tale cele bogate. Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.”

Updated: 12 noiembrie, 2014 — 09:55
ornament